Victoria samarbeider med folk fra 23 andre yrker for å forebygge spiseforstyrrelser
Sosionomstudent Victoria Aarseth har selv erfart hvor viktig sosionomens kompetanse er når en spiseforstyrrelse rammer. Nå bidrar hun med både fag og erfaring i prosjektet EN AV TI.
– Jeg har stor tro på at designthinking kan bidra til innovasjon i offentlige tjenester, sier Victoria Aarseth.
Solfrid Rød
solfrid.rod@lomedia.no
En av ti ungdommer har en spiseforstyrrelse, ifølge Oslo universitetssykehus. EN AV TI er også navnet på et innovasjonsprosjekt for å forebygge spiseforstyrrelser. 24 deltakere fra like mange yrker har jobbet sammen i et halvt år for å utvikle det som skal bli kampanjer og verktøy. En av dem er Victoria Aarseth, som går andre året på sosionomutdanningen på VID vitenskapelige høgskole i Oslo.
Hun har selv erfart hvor viktig sosionomens kompetanse er når en spiseforstyrrelse rammer.
– Heldigvis er moren min sosionom og kjenner hjelpeapparatet. Det var hun som presset fastlegen til å henvise meg videre, og det var hun som visste at jeg hadde rett på arbeidsavklaringsenger mens jeg var syk, forteller Aarseth.
Hun ble frisk etter riktig behandling i spesialisthelsetjenesten, men brenner for å behandle mindre og forebygge mye mer.
– Samfunnet bruker altfor mye ressurser på å behandle, men for mange er det for seint. Jo lenger man er syk, jo vanskeligere er det å bli frisk.
Empati i bunnen
EN AV TI er basert på design thinking, eller designtenkning. En metode for å utvikle produkter ved å spørre brukerne om hva de trenger. Grunnsteinen i designtekning er empati, forklarer Aarseth. Det handler om å ta den andres perspektiv og forstå dennes behov.
De 24 deltakerne jobbet i fire grupper, en for familie og venner, en for pårørende, en for idrett og en for folk som jobber med barn og unge. Til sammen intervjuet de rundt 250 mennesker. Den røde tråden i svarene er behovet for at noen oppdager at noe er galt og tør å spørre. Skal det lykkes, trengs det mer kunnskap, mener Aarseth.
– Det er mange misforståelser, for eksempel at du ikke er syk hvis du ikke er sykelig tynn eller at spiseforstyrrelser handler om mat. Spiseforstyrrelsen er jo bare et symptom på at noe er galt, sier hun.
Oda er bekymret for studentenes økonomi. Selv har hun to ekstrajobber
Tegn å se etter
Aarseth var i pårørendegruppa. Materialet derfra skal brukes i en kampanje for å bevisstgjøre foreldre og andre om hvordan man snakker med barn om kropp og mat. Kommentarer om størrelsen på porsjoner eller klær som strammer kan påvirke barns selvbilde mer enn mange er klar over, påpeker Aarseth.
EN AV TI har også som mål å øke kunnskapen om hvilke tegn man skal se etter. Voksne som jobber med barn må kjenne dem godt nok til å merke at de blir stillere, sintere eller på annen måte endrer atferd, mener Aarseth.
– Jeg fikk også tilbud om samtale med skolehelsesykepleier, men jeg kjente ikke henne, og hun kjente ikke meg. Hvorfor skulle jeg fortelle noe til henne?
En av ti
Et samarbeid mellom Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og designbyrået These Ways.
Finansiert av Sparebanken vest og Stiftelsen Dam.
Hensikt: Forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlige sykdomsforløp.
Flere saker
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox
1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
En av ti
Et samarbeid mellom Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og designbyrået These Ways.
Finansiert av Sparebanken vest og Stiftelsen Dam.
Hensikt: Forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlige sykdomsforløp.