Her får nyansatte vernepleiere 75.000 kroner rett i lomma
Askvoll kommune bruker millioner på vikarer hvert år. Nå vil de heller bruke pengene på å skaffe vernepleiere i faste stillinger.
F.v. Stine Margrete Sund (leder for bo- og miljøtjenesten) og Sara Osland (helse- og omsorgssjef) i håper søkerne vil strømme til Askvoll kommune.
Privat
Saken oppsummert
simen@lomedia.no
Den lille vestlandskommunen Askvoll, med drøyt 3.000 innbyggere, har for tiden utlyst åtte stillinger som vernepleiere og sykepleiere kan søke på. I likhet med andre utkantkommuner sliter de med å få tak i nok fagfolk. Og vanskeligere skal det bli. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det være behov for dobbelt så mange vernepleiere i 2040.
Bruker millioner på vikarer
Nå har kommunen tatt grep. Tidligere denne måneden vedtok kommunestyret å gi et stipend på 75.000 kroner til nyansatte vernepleiere og sykepleiere, mot at de binder seg til å jobbe i kommunen i ett år.
– Nå håper vi på en storm av søknader. Vi får vente og se, sier helse- og omsorgssjef Sara Osland i Askvoll kommune.
I dag bruker kommunen rundt 7,5 millioner kroner på vikarer fra vikarbyråer. Osland mener kommunen vil spare inn pengene de betaler i stipend ganske raskt.
– En vikar kan koste opp mot 75.000 kroner i måneden i rene utgifter. I tillegg fører mangel på personell til mer overtid, og det koster også mye, sier hun.
Det var avisa Firda som omtalte saken først.
Vanskelig å skaffe vernepleiere
Det er utfordrende å få tak i vernepleiere gjennom vikarbyråer, ifølge Stine Margrete Sund, leder for bo- og miljøtjenesten i kommunen. Vikarbyråene kommunen bruker har mange utenlandske ansatte.
– Vernepleier er ikke en vanlig utdannelse utenfor Norge. Derfor får vi stort sett bare tak i sykepleiere, sier Sund.
Hun skulle gjerne hatt flere vernepleiere i bo- og miljøtjenesten.
– Jeg tenker at det hadde vært kjempebra, sier Sund.
Les også: Lokker vernepleiere med penger og faglig påfyll
Mange goder
Askvoll kommune har tatt flere grep tidligere for å øke rekrutteringen av vernepleiere. Grunnlønna ligger 20.000 kroner over garantilønna.
– Vi er også veldig åpne for at ansatte kan ta videreutdanning med lønn, sier Sara Osland.
Vernepleierstudenter kan få 50.000 kroner i årlig stipend mot at de binder seg til å jobbe i Askvoll i to år. Når de jobber i helge og ferier, får de lønn som tilsvarer helsefagarbeiderlønn.
– Så prøver vi å motivere assistenter og helsefagarbeidere til å utdanne seg til vernepleiere eller sykepleiere. For små kommuner er det viktig å tenke på to ting samtidig. Det skal være attraktivt å flytte hjem til Askvoll, og det skal være gode ordninger for videreutdanninger, sier Osland.
– Problem hvis kommuner overbyr hverandre
– Tror du ansatte som har jobbet i kommunen en stund synes det er urettferdig at nyansatte får 75.000 kroner ekstra?
– Jeg tror de først og fremst er positive til å få nye kolleger. Vi har hatt tillitsvalgt med i prosessen. Så har vi andre gode ordninger som de også får nyte godt av, svarer Osland.
– Er det umulig for små kommuner å rekruttere vernepleiere uten å tilby noe ekstra?
– Det er vanskelig, men jeg tror problemet er hvis kommuner begynner å overby hverandre, og tar personell fra hverandre.
Sidestiller vernepleiere og sykepleiere
Torgunn Magni Kvellestad er FOs hovedtillitsvalgt i Askvoll kommune. Hun erkjenner at utkantkommuner må ta i bruk nye grep for å få tak i nok folk.
– Det er hard konkurranse om folk, og det har bare blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i vernepleiere de siste årene, sier Kvellestad.
Hun synes det er bra at Askvoll kommune sidestiller vernepleiere og sykepleiere når lyser ut stillinger.
– Det er noe vi i FO har kjempet for gjennom mange år. Kommunen har de siste årene skjønt at det er viktig med vernepleierkompetanse, sier Kvellestad.
Flere saker
Ruth Allen håper framtidas velferdstjenester utformes og organiseres med tanke på å skape og opprettholde familie- og vennskapsbånd.
Hanna Skotheim
– Sosialarbeidere bør bidra til sterkere bånd mellom generasjonene
Maria Sotkajærvi begynte å jobbe ved Alta ungdomssenter i høst.
Anne M. Odland
Ny arbeidstid fikk mange til å søke seg til akuttinstitusjon i Alta
– Våre tiltak vil koste ca. en halv milliard, det er en tjuendedels fregatt. Og det er veldig dyrt å ikke se disse barna, sa Knut Storberget da han la fram ekspertgruppas tiltak.
Cornelius Poppe/NTB
– Disse barna fortjener ikke en lettvint debatt om strengere straff
Maria Flottorp, nestleder ved Stiftelsen Renavågen, var blant dem som demonstrerte mot en «rasering av rusfeltet» i fjor høst.
Hanna Skotheim
Går til sak mot Helse Sør-Øst: – Vi har vært fortvila lenge
Sosionom Anniken Bergli føler seg tryggere på jobb.
Simen Aker Grimsrud
Nav-ansatte Anniken føler seg tryggere bak glassveggen
Julie Ødegård og Julian Schikora vil ha mer praksis mens de studerer sosialt arbeid. Det et er grunnen til at de engasjerer seg i BUS.
Anne M. Odland