– Ikke lett å være Israel-venn i fagbevegelsen
Palestina-skjerf preger landsmøtet til FO. Gøril Madsen synes det er problematisk at sosialarbeidere tar side i Midtøsten-konflikten.
– Det er vanskelig å være i en organisasjon som har så sterkt fokus på konflikten i Midtøsten når man møtes, mener Gøril Madsen.
Skjalg Bøhmer Vold
anne@lomedia.no og
oystein@lomedia.no
Mens svært mange delegater på FOs landsmøte bærer Palestina-skjerf, har Gøril Madsen et smykke med Davidstjernen rundt halsen. Hun er ikke jøde, men Israel-venn.
– Det er ikke lett å være Israel-venn her, sier Madsen, nestleder i FO Troms og Finnmark.
Gøril Madsen bærer davidstjernen rundt halsen og kaller seg Israel-venn. Hun sier at flere i FO vet hva hun står for og at hun blir respektert.
Skjalg Bøhmer Vold
At folk vil bære skjerf på landsmøtet synes hun er greit. Men hun undrer seg på om FO-delegatene også forfekter politiske holdninger i jobbene sine.
– Det synes jeg man skal være forsiktig med. Det kan gjøre det vanskelig for menneskene vi sosialarbeidere møter i jobbene våre, sier Madsen, som er utdannet vernepleier.
Vet ikke om hun orker
Landsmøtet skal ta stilling til en uttalelse om Palestina som landsstyret har innstilt på:
FO fordømmer alle angrep og overgrep mot sivilbefolkningen i Palestina og Israels kollektive avstraffelse, utsulting og tvangsflytting av sivilbefolkningen i Gaza. Vi fordømmer alle pågående brudd på folkeretten som sivile utsettes for i denne krigen.
Palestina-skjerf preger landsmøtet til FO som foregår på Oslo Kongressenter 15.-19. november.
Skjalg Bøhmer Vold
Madsen vurderer å gå på talerstolen for å si at hun ikke støtter uttalelsen i sin helhet.
– Men jeg vet ikke om jeg orker. Det er så emosjonelt. Det handler om tro og hvordan jeg leser Bibelen. Her er det konflikt mellom to folkegrupper fra Abrahams tid, sier hun.
Hun understreker at hun sympatiserer med alle som lider og at krig er fryktelig trist.
Sårbare folk
Når FO er samlet opplever hun at det blir et ensidig blikk på konflikten i Midtøsten. Hun savner nyanser når folk snakker sammen om den såre situasjonen begge folkeslag er i.
– Det israelske folket er også et sårbart folk, med alt de har opplevd med Hitler og Holocaust. Hvorfor tenker man ikke mer på å vise solidaritet også med dem? spør hun.
Hun vet at det er flere i salen på FOs landsmøte som synes det er problematisk at FO så tydelig tar side, men at de vegrer seg for å snakke høyt om det.
– Hadde svenskene kastet stein inn i vår hage og drept våre barn, så ville vi også forsvart oss. Vi må prøve å se dette fra flere sider. Sannheten er ofte et sted imellom.
– Hvorfor synes du det er problematisk at sosialarbeidere tar tydelig side med ett folk?
– Vi er lært opp til å se ting fra flere sider. Vi glemmer det i denne saken, sier hun.
Synlig muslim
Fatema Al-Musawi er delegat på landsmøtet for FO-studentene. Hun bærer Palestina-skjerf på landsmøtet og har et hodeplagg hun kaller for en moderne hijab.
– Jeg tar aktivt stilling mot folkemordet. Det betyr ikke at jeg er imot den israelske befolkningen. Jeg er imot det staten Israel gjør.
Fatema Al-Musawi studerer master i barnevernsarbeid i Stavanger og sitter i sentralstyret til FO-studentene.
Hanna Skotheim
Hun understreker at symbolikken i skjerfet handler om å støtte det palestinske folket.
– Det betyr solidaritet med et folk, ikke med et styresett. Hvis folk tenker at jeg støtter Hamas ved å bære skjerf, så vil det være å tolke meg i verste mening.
– Hvordan tror du det er å være Israel-venn på landsmøtet?
– Vi vet at det er betent og harde fronter, men det er viktig at vi ivaretar hverandre og snakker sammen om dette på en god måte.
– Det er jeg skeptisk til
– Kan det være problematisk at sosialarbeidere er aktivister?
– Det er et betimelig spørsmål. Jeg er synlig muslim og vil møte på brukere som er uenig i meg i religion, men da må vi huske på å ha respekt for hverandre.
– Ville du brukt politiske plagg på jobb?
– Det er jeg mer skeptisk til. Vår jobb handler ikke om å markere oss politisk. Vår jobb er å hjelpe familier med utfordringer de har og ikke forfekte politiske synspunkt, sier hun.
Men hun legger til at det er en viktig diskusjon.
– Å være synlig i standpunkter burde være greit. Samtidig skal vi sosialarbeidere inn i møter med sårbare mennesker. Skal jeg møte en familie med andre perspektiver enn meg, vil det være mer sårbart om jeg møter dem med politisk markerte plagg.
Lånte et skjerf
Kathrine Haugland Martinsen, leder av FOs Yrkesetisk råd lånte et Palestina-skjerf før hun gikk på scenen og la fram beretningen fra rådet.
– For meg var det viktig å bruke anledningen til å ha fokus på den grufulle konflikten. Det handler om solidaritet med kvinner og barn som lider, sier hun til Fontene.
Leder av yrkesetisk råd, Kathrine Haugland Martinsen tok på seg Palestina-skjerf da hun skulle tale til landsmøtet.
Hanna Skotheim
Hun var ikke betenkt på å ta på skjerfet, selv om hun leder et råd som skal ta standpunkt i etiske saker.
– For meg er Palestina-skjerfet symbol på menneskets ukrenkelige verdi. Jeg tar ikke stilling til verken styresett eller Hamas ved å bære det, sier Martinsen.
– Sånn må det være
– Ville det vært aktuelt for deg å bære Davidstjerne, for å vise støtte til det jødiske folket?
– Nei, det ville ikke vært aktuelt. Min lojalitet går til det palestinske folket.
Hun understreker at hun fordømmer angrepet på Israel 7. oktober og at hun selvsagt ikke støtter urett som begås mot jødene.
– Men FO skal alltid ta side med den svakeste parten og de som undertrykkes. Derfor er det naturlig at FO står opp for det palestinske folket. Sånn må det være, sier Martinsen.
– Sosialarbeidere er politiske
– Kan det være problematisk at sosialarbeidere er aktivister?
– Å være sosialarbeider er å være politisk. Det er problematisk hvis vi ikke tar standpunkt.
– Sosialarbeidere møter mennesker fra mange kulturer og med ulike politiske ståsteder. Bør man ikke da tenke over hvordan man oppfattes?
– Vi må faktisk skille på hvordan man ter seg på et landsmøte hvor fagforbundet er samlet og hvordan man ter seg på arbeidsplassen sin, sier hun og utdyper:
– Å bruke skjerf og synlige symboler på et landsmøte er noe annet enn om man gjør det i jobben sin. Som alt annet er det kontekstuelt. Man må alltid spørre seg hva som fremmer eller hemmer arbeidet man skal gjøre, sier hun.
En plikt å være solidarisk
Einar Ingebrigtsen leder valgkomiteen i FO. Han synes ikke det er noe problem å være både sosialarbeider og aktivist.
– Tvert imot. Som sosialarbeider er du nesten pålagt å være solidarisk med folk som lider og er undertrykt.
Einar Ingebrigtsen har aldri opplevd at skjerfet skaper en avstand eller sterke reaksjoner hos andre.
Skjalg Bøhmer Vold
Han har jobbet som vernepleier i tjenester til utviklingshemmede, i barnevernet og i psykiatritjenesten i Bergen kommune. Nå er han pensjonist.
Ingebrigtsen ville ikke hatt betenkeligheter med å bære skjerfet på jobb.
– Det kan hende jeg har hatt det på meg noen ganger, men jeg har ikke brukt det systematisk.
Hvis det kom en klient som reagerte veldig sterkt på at han hadde skjerfet, så kunne det hende han ville valgt å ta det av, i respekt for vedkommende.
– Men i det store og hele mener jeg at jeg må kunne gå med dette skjerfet, selv om jeg har respekt for at andre kan mene noe annet om det.
Vil signalisere støtte
Sølvi Folkedal, sosionom og styremedlem i FO Vestland forteller at hun har hatt Palestina-skjerfet på seg i mange år.
– Jeg vil signalisere støtte til det palestinske folket, og at vi må handle og vise støtte til dem som jobber aktivt nå, slik som Palestina-komiteen og Line Khateeb, sier hun.
Folkedal er selv medlem i Palestina-komiteen.
– Hvordan ser du på det å være aktivist og sosialarbeider?
– Det er ikke feil å være det. Jeg er først og fremst sosialarbeider, men jeg syns det er viktig med aktivisme. Aktivisme er en del av min måte å formidle verdier på.
Har brukt det på jobb
Folkedal understreker at ingen har reagert negativt på at hun har båret skjerfet på jobb.
Hun jobber i Askøy kommune, som folkehelserådgiver og SLT-koordinator, som er en samordningsmodell for lokale, forebyggende tiltak mot rus- og kriminalitet.
Terroren som rammet Israel den 7. oktober, da Hamas massakrerte flere hundre sivile i Israel, syns Folkedal var forferdelig.
– Kunne du hatt et israelsk symbol for å støtte folk i Israel?
– Det hadde vært vanskelig for meg å gjøre nå. For det er noen bindinger der. Palestinerne er under okkupasjon og er undertrykket, derfor trenger de støtte.
Flere saker
Roy Håvard Løseth er overrasket over at ansatte kan begå overgrep mot ungdom i et sånt omfang i 2024.
Hanna Skotheim
Ansatte om seksuelle overgrep på institusjoner: – Det er helt grusomt vondt
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox
1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim