DEBATT:
Støre grep inn og tapte. Hva gjør du, Vestre?
Helseforetakene er underlagt helseministeren. Selvsagt kan du sette foten ned.
Så hva gjør du, helseminister Vestre? Stiller du deg bak Helse Sør-Øst sitt nei til fortsatt drift av institusjoner, spør innsenderen. Bildet er fra en demonstrasjon mot nedlegging av rusbehandling.
Hanna Skotheim
Saken oppsummert
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Helseminister Vestre, du sier at regjeringen vil styrke behandlingstilbudet. Samtidig ser vi at Helse Sør-Øst ikke fornyer avtaler med en rekke veletablerte rusinstitusjoner. Kvinnekollektivet Arken, Behandlingstunet Fetsund (Frelsesarmeen), Veslelien (Kirkens Bymisjon), Samtun i Telemark, Manifestsenteret, Røyken. står alle i fare for å bli nedlagt. For ikke å snakke om Renåvangen.
I 2012 ble Jonas Gahr Støre helse-og-omsorgsminister. Phoenix Haga, et terapeutisk samfunn for rusavhengige i Østfold, hadde akkurat mistet sin avtale med Helse Sør-Øst. Støre besøkte institusjonen, og lovet å gjøre alt han kunne for å redde behandlingsstedet. I et senere møte med byråkratene i Helse Sør-Øst fikk han ikke gjennomslag for sitt ønske om fortsatt drift av Phoenix Haga. Det er altså helsebyråkratene som styrer.
Om dette konkrete eksempelet avslører noe om Gahr Støres manglende handlekraft og autoritet, skal jeg la ligge. Helseforetakene er underlagt helseministeren, og selvsagt kunne han satt ned foten og sørget for fortsatt drift på Phoenix Haga.
Så hva gjør du, helseminister Vestre? Stiller du deg bak Helse Sør-Øst sitt nei til fortsatt drift av ovennevnte institusjoner og en rekke andre tiltak? Du kan gjøre som Gahr Støre, dra på besøk! Snakk med pasienter og ansatte på Arken, Samtun, Behandlingstunet, Veslelien og andre! Jeg tror du vil få med deg sterke argumenter til et senere møte med helsebyråkratene.
Statsråd Vestre, på tide å dra i nødbremsen?
Elefanten i rommet er helseforetakene. Ansvaret for all behandling av rusmiddelavhengige ble gjennom rusreformen i 2004 overført fra fylkeskommunene til staten ved de regionale helseforetakene. Det ble begynnelsen på slutten for de sosialpedagogiske tiltakene innen rusbehandling, les ruskollektivene og de terapeutiske samfunnene. Det politiske grepet du kan gjøre, Vestre, er å tilbakeføre behandling av rusmiddelavhengige til fylkeskommunene. Da får vi, som tidligere byrådsleder Erling Lae mente vi hadde før Rusreformen i 2004, en sammenhengende behandlingskjede.
Så lenge rusbehandling er en del av spesialisthelsetjenesten vil den medisinske modellen ligge til grunn for all behandling: Utredning, diagnose og medisinering. Gruppeterapi og fellesskapet som metode har vært grunnplanken i norsk rusbehandling siden 1970, og er slik jeg ser det uforenlig med medisinske tenkemåter.
Flere saker
Mehrdad Ganji har allerede jobbet en hel arbeidsdag. Nå står tre-fire timer i kiosken for tur.
Hanna Skotheim
Sosionomen jobber frivillig over ti timer i uka: – Det er meningsfullt å bidra
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord