JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk

Marte Bogstad håpet at lønnsforhandlingene skulle gi henne betalt for videreutdanningen hun holder på med. – Ingen bestemmelse om automatisk lønnsøkning etter kompetanseheving, sier forhandlingssjef i Oslo kommune.
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.

Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

Vernepleier Marte Bogstad holder på med en videreutdanning i faget rus og avhengighet, en veldig relevant utdanning for en som jobber med rusavhengige i Oslo.

Men Marte Bogstad vet ikke om utdanningen på 60 studiepoeng vil gi henne et lønnstillegg. Det er nemlig opp til kommunen å bestemme i hvert enkelt tilfelle.

– Jeg syns det er veldig urettferdig. Det bidrar ikke til kompetanseheving for ansatte. De som tar videreutdanning i dag, gjør det fordi de selv ønsker å utvide kompetansen. Videreutdanningen jeg tar er jo «spot on» for det jeg jobber med, sa Bogstad til Fontene før meklingen startet i Oslo kommune.

FO-leder fornøyd

Natt til tirsdag ble LO Kommune Oslo (som FO er en del av) og de andre hovedsammenslutningene enige med Oslo kommune om et resultat. I den nye tariffavtalen har det kommet inn en ny tekst som sier at dersom ansatte etter avtale med arbeidsgiver tar videreutdanning i tråd med lokal kompetanseplan, skal arbeidsgiver sikre en systematisk vurdering av kompetanseutviklingens betydning for arbeidsoppgaver, lønnsutvikling og eventuell innplassering i ny stillingskode.

– FO-medlemmenes kompetanse er avgjørende for at Oslo kommune skal kunne yte gode velferdstjenester. Vi er fornøyde med at vi har fått styrket bestemmelser som beveger seg i denne retningen, om enn vi fortsatt har et stykke vei å gå for å oppnå vårt opprinnelige krav, sier Hanne Groseth, som har representert FO i forhandlingene i hovedstaden.

Hanne Groseth, forhandlingsleder i FO Oslo.

Hanne Groseth, forhandlingsleder i FO Oslo.

Ole Palmstrøm

Håpet på tydeligere formulering

Marte Bogstad synes det er fint at det kommer en presisering, men er usikker på om det hjelper henne.

– Det er mange forbehold i den nye formuleringen, og jeg er usikker på om det pålegger arbeidsgiver å gi oss lønnstillegg. Jeg skulle ønske det var tydeligere formulert, sier Bogstad.

 De ansatte i Oslo kommune får et lønnstillegg på 3,71 prosent. Lørdag- og søndagstillegg øker med fem kroner i timen.

– Lønnsøkningen tenker jeg er helt grei. Det er positivt at helgetilleggene økes, sier hun.

– Ingen automatisk lønnsøkning

Fontene har spurt Oslo kommune om den nye avtaleteksten vil gi automatisk lønnsopprykk for ansatte som tar en relevant videreutdanning.

«Det er gjort endringer i avtaleteksten om «kompetanse, læring og utvikling», bl.a. med en presisering av arbeidsgivers vurdering etter kompetanseutvikling som er planlagt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap. Det er ikke tatt inn noen bestemmelse om automatisk lønnsøkning etter kompetanseheving», svarer forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune på epost.

Per Stein Aasebø, forhandlingssjef i Oslo kommune.

Per Stein Aasebø, forhandlingssjef i Oslo kommune.

Eirik Dahl Viggen

– Forventer Oslo kommune at flere nå vil gå opp i lønn når de tar videreutdanning?

«Formålet fra Oslo kommune med endringene i avtaleteksten, er å forsterke det strategiske fokuset på individuell kompetanseutvikling, og ikke minst på innholdet i dialogen mellom den ansatte og arbeidsgiver både før, under og etter kompetanseutviklingen», svarer Aasebø.