JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stats medlemmer stemte nei til lønnsoppgjøret

Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør.
Kjersti Barsok er leder for NTL, det største forbundet i LO Stat. Hun oppfordret medlemmene til å stemme nei til lønnsoppgjøret og ble hørt. Nå reagerer hun på at det ikke blir streik.

Kjersti Barsok er leder for NTL, det største forbundet i LO Stat. Hun oppfordret medlemmene til å stemme nei til lønnsoppgjøret og ble hørt. Nå reagerer hun på at det ikke blir streik.

Eirik Dahl Viggen

simen@lomedia.no

Vi oppdaterer saken.

FO (Fellesorganisasjonen) sa ja til avtalen med staten og anbefalte sine medlemmer å si ja. Det samme sa Fagforbundet.

Det største LO-forbundet i staten, NTL, har hele tiden vært imot resultatet av lønnsoppgjøret i staten.

Nå har altså et flertall av LO Stats medlemmer stemt nei.

Lønna blir avgjort av en nemnd

Riksmekleren melder at partene nå har blitt enige om frivillig lønnsnemnd.

Frivillig lønnsnemnd betyr at tariffpartene fraskriver seg retten til selv å avslutte forhandlinger. Avgjørelse blir da overlatt til en tredje part, en lønnsnemnd. Myndighetene har oppnevnt en egen nemnd, Rikslønnsnemnda, for å ta seg av slike arbeidstvister.

– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en pressemelding.

Tvilte seg fram til ja

FO anbefalte sine medlemmer å si ja til avtalen, men har gått på et nederlag i LO Stat.

Forhandlingsleder for FO, Marit Selfors Isaksen, uttrykte at de sa ja til avtalen under tvil i slutten av mai.

– Vi er fornøyde med at dette resultatet kan gi oss én felles avtale i staten, men vi har tvilt oss fram til å si ja til avtalen, sa Isaksen.

Det viktigste for FO var å sikre at det ble én avtale i staten. I dag har YS og LO Stat likelydende tariffavtaler, og Unio og Akademikerne har egne likelydende avtaler.

LO Stat fikk gjennomslag for dette. Samtidig ble det sentrale tillegget relativt lite. For eksempel så vil en ansatt med årslønn på 600.000 få et sentralt tillegg på 4.500 kroner.  

Det har skapt delte reaksjoner blant FOs tillitsvalgte.

– Jeg synes det er en skikkelig ræva avtale. Det gir ikke noe reell lønnsvekst for min del. Jeg synes FO har gjort et for stort kompromiss, sa sosionom og FO-tillitsvalgt Maren Riis til Fontene.

Ingen streik

Tilbake i mai valgte Akademikerne og Unio å avvise statens tilbud og gikk ut i streik. Den streik ble avsluttet 2. juni, etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) valgte å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Frykten for at det samme skulle skje var en av årsakene til at styret i LO Stat valgte å ikke sende sine medlemmer ut i streik.

«Styret vurderer det slik at sjansen til oppnå positive endringer i det fremforhandlede resultatet, ved å streike ikke er store. Dette basert på at Akademikerne og Unio ikke oppnådde noe med sin streik, før de ble tatt i tvungen lønnsnemnd», skriver LO Stat i en pressemelding.

Regjeringen vil fortsatt ha samling

Regjeringen, som er arbeidsgiver for de statsansatte, sier deres mål om like avtaler står fast.

– Nå har vi bedt Rikslønnsnemda løse tvisten med LO Stat om ny hovedtariffavtale i staten og unngår dermed ny streik. Vårt mål om like avtaler og kontroll over lønnsutviklinga i staten står seg fortsatt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).