LO Stats medlemmer stemte nei til lønnsoppgjøret
Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør.
Kjersti Barsok er leder for NTL, det største forbundet i LO Stat. Hun oppfordret medlemmene til å stemme nei til lønnsoppgjøret og ble hørt. Nå reagerer hun på at det ikke blir streik.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
simen@lomedia.no
Vi oppdaterer saken.
FO (Fellesorganisasjonen) sa ja til avtalen med staten og anbefalte sine medlemmer å si ja. Det samme sa Fagforbundet.
Det største LO-forbundet i staten, NTL, har hele tiden vært imot resultatet av lønnsoppgjøret i staten.
Nå har altså et flertall av LO Stats medlemmer stemt nei.
Lønna blir avgjort av en nemnd
Riksmekleren melder at partene nå har blitt enige om frivillig lønnsnemnd.
Frivillig lønnsnemnd betyr at tariffpartene fraskriver seg retten til selv å avslutte forhandlinger. Avgjørelse blir da overlatt til en tredje part, en lønnsnemnd. Myndighetene har oppnevnt en egen nemnd, Rikslønnsnemnda, for å ta seg av slike arbeidstvister.
– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en pressemelding.
Tvilte seg fram til ja
FO anbefalte sine medlemmer å si ja til avtalen, men har gått på et nederlag i LO Stat.
Forhandlingsleder for FO, Marit Selfors Isaksen, uttrykte at de sa ja til avtalen under tvil i slutten av mai.
– Vi er fornøyde med at dette resultatet kan gi oss én felles avtale i staten, men vi har tvilt oss fram til å si ja til avtalen, sa Isaksen.
Det viktigste for FO var å sikre at det ble én avtale i staten. I dag har YS og LO Stat likelydende tariffavtaler, og Unio og Akademikerne har egne likelydende avtaler.
LO Stat fikk gjennomslag for dette. Samtidig ble det sentrale tillegget relativt lite. For eksempel så vil en ansatt med årslønn på 600.000 få et sentralt tillegg på 4.500 kroner.
Det har skapt delte reaksjoner blant FOs tillitsvalgte.
– Jeg synes det er en skikkelig ræva avtale. Det gir ikke noe reell lønnsvekst for min del. Jeg synes FO har gjort et for stort kompromiss, sa sosionom og FO-tillitsvalgt Maren Riis til Fontene.
Ingen streik
Tilbake i mai valgte Akademikerne og Unio å avvise statens tilbud og gikk ut i streik. Den streik ble avsluttet 2. juni, etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) valgte å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.
Frykten for at det samme skulle skje var en av årsakene til at styret i LO Stat valgte å ikke sende sine medlemmer ut i streik.
«Styret vurderer det slik at sjansen til oppnå positive endringer i det fremforhandlede resultatet, ved å streike ikke er store. Dette basert på at Akademikerne og Unio ikke oppnådde noe med sin streik, før de ble tatt i tvungen lønnsnemnd», skriver LO Stat i en pressemelding.
Regjeringen vil fortsatt ha samling
Regjeringen, som er arbeidsgiver for de statsansatte, sier deres mål om like avtaler står fast.
– Nå har vi bedt Rikslønnsnemda løse tvisten med LO Stat om ny hovedtariffavtale i staten og unngår dermed ny streik. Vårt mål om like avtaler og kontroll over lønnsutviklinga i staten står seg fortsatt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Flere saker
BRUDD: LO Stat-leder Elisabeth Steen ble ikke enig med staten i forhandlingene, og statsoppgjøret går for deres del til mekling.
Ole Palmstrøm
Statsoppgjøret: LO Stat går til mekling. De tre andre enige med staten
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Brudd i kommuneoppgjøret. Fare for storstreik
Lisbeth Norshus fra FO Oslo er fornøyd.
Hanna Skotheim
Minst 20.100 kroner mer til ansatte i Oslo kommune
Marit Isaksen skal lede FOs delegasjon på LO-kongressen neste uke.
Hanna Skotheim
Jørn Eggum trekker seg: – Et klokt valg, mener FO
FOs Katrine Haugland Martinsen forteller at hun har et sterkt engasjement for fagbevegelsen og de samfunnspolitiske områdene.
Jan-Erik Østlie
Kathrine kan bli første sosionom i LO-ledelsen
Colourbox