JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Lillesøster» kunne juble etter drama: – Satt med tårer i øynene

De fryktet at deres dager i FO var talte. Men landsmøtet ville det annerledes.
Student Morten Gloppestad von Krogh og velferdsviterne Tone Halvorsen og Anne Janzon kunne juble for seier på FOs landsmøte.

Student Morten Gloppestad von Krogh og velferdsviterne Tone Halvorsen og Anne Janzon kunne juble for seier på FOs landsmøte.

Skjalg Bøhmer Vold

simen@lomedia.no

Det er helt knyst i den store salen i Folkets Hus. På storskjermen lyser tallene fra avstemmingen: Forslaget som velferdsviterne mener ville strippet dem for innflytelse i FO, nådde ikke fram.

På en av stolene sitter velferdsviterstudent Morten Gloppestad von Krogh og biter seg i leppa. Delegatene er bedt om ikke å juble for vedtak som blir gjort.

– Det er sjelden jeg begynner å grine fordi jeg er glad, men i dag pendla jeg mellom å glise fra øre til øre og tørke tårer i øyekroken, sier von Krogh når Fontene møter han og andre velferdsvitere etter avstemmingen i Folkets Hus.

Jobbet hardt

De kan kalles en «lillesøster» i FO. Til tross for at de bare er 310 stykker av 36.000 medlemmer i FO, har velferdsviterne hatt sitt eget utvalg og vært representert både i landsstyret og på landsmøtet.

Men under landsmøtet til FO kunne alt dette ryke. Redaksjonskomiteen innstilte på at de skulle miste sin representasjon og heller få plass i sosionomenes profesjonsutvalg.

For å endre dette, krevdes to tredjedels flertall. Det fikk ikke forslaget. Dermed fortsetter alt som før.

– Vi har jobba hardt hele høsten for å vise hvorfor det er viktig at velferdsviterne hører til i FO. Hadde vi mista representasjonen, ville det vært et signal til velferdsvitere om å velge et annet forbund, sier landsmøtedelegat Tone Halvorsen.

Dramatisk avstemming

Avstemmingen ble dramatisk. Det ble først stemt for å fjerne velferdsviternes representant på landsmøtet, men å beholde representasjonen i landsstyret.

Så viste det seg at noen hadde misforstått, og dirigentbordet ønsket ny avstemming. Etter en diskusjon, gikk landsmøtet med på det.

Resultatet ble at velferdsviterne fikk beholde all representasjon de har i dag.

Opplever støtte

– Selv om ikke alle stemte for oss, har jeg opplevd at kameratene våre i FO har støtta og heia på oss. FO har sagt at det er her vi skal være, sier Halvorsen.

Intervjuet med de tre velferdsviterne blir stadig avbrutt av at delegater kommer bort for å gratulere og gi en klem.

– Nå har vi sementert plassen i FO, og da må vi sørge for at resten av velferdsviterne også kommer hit, sier von Krogh, som er sisteårsstudent på arbeid- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold. Det er det siste studiestedet i Norge som har faget.

– Langt igjen

– Nå håper jeg FO og politikerne kommer på banen og presser på for at flere skoler starter opp igjen med studiet. Behovet for velferdsvitere blir bare større og større, mener Morten Gloppestad von Krogh.

Det er landsmøtedelegat Anne Janzon enig i. Hun mener FO må bli flinkere til å signalisere at de organiserer fire profesjoner: sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere og velferdsvitere. Hun opplever at hennes gruppe blir glemt ofte.

– Jeg har i mange år påpekt dette når det legges ut FO-innlegg på Facebook. Det er fortsatt langt igjen, sier Janzon.