Beredskapsplikt
– Uvær er det scenarioet vi er best trent på
Kinn kommune har lært av ekstremvær og pandemi. – De samme planene kan brukes for krig, mener beredskapsrådgiver.
Jon Even Myre er beredskapsrådgiver i Kinn. Han mener kommunen har lært mye av å håndtere ekstremvær.
Anne M. Odland
Saken oppsummert
anne@lomedia.no
Det snakkes fremdeles om «Dagmar» i Kinn kommune.
Det var et ekstremvær som rammet natt til 26. desember 2011, med orkan langs kysten. Mange mistet strømmen i flere dager og mobildekningen ble borte.
Det er et «før og etter Dagmar» i kommunen, påpeker Jon Even Myre, beredskapsrådgiver i Kinn.
Ekstremværet "Dagmar" ble et vendepunkt for beredskapen i Kinn kommune.
Per Svein Reed / VG / NTB
Etter uværet ble det blant annet investert i satellittelefoner og nødstrømsaggregat ved alle omsorgsinstitusjoner, slik at de kan driftes normalt.
– Vi har fått testet flere ganger hvor viktig dette er. Når alt er mørklagt i kommunen skinner disse institusjonene opp, sier Myre.
Beredskap i Norge
• En naturkatastrofe, en ny pandemi eller i verste fall krig i Norge. Hva skal du som sosialarbeider gjøre da?
• Vi blir stadig minnet om hva vi bør ha av vann, mat og medisiner på lager hjemme. Men hva gjør du hvis du er på jobb når alarmen går?
• Fontene har møtt helse- og sosialarbeidere rundt i landet og spurt hvor beredt de er.
Kommuner skal være i stand til å gi nødvendige helse- og sosialtjenester under krig, og ved kriser og katastrofer i fredstid.
For å være forberedt på dette, er alle kommuner pålagt å utarbeide en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS). Den skal vurdere sannsynligheten for uønskede hendelser og hvordan disse kan påvirke kommunen.
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
Skal gi oversikt over hendelser som kan gi ekstraordinære belastninger på tjenester.
Beredskapsplanene skal sikre at tjenester kan gis.
De som er tiltenkt oppgaver i beredskapsplanen skal øve på scenarioer, ha beskyttelsesutstyr og kompetanse.
Kilde: Forskrift om kommunal beredskapsplikt
Ikke scenario for krig
Uvær er kanskje det scenarioet kommunen er best trent på, av alle mulige hendelser som beskrives i ROS-analysen, mener Myre. Kommunens kriseledelse er vant til å håndtere konsekvenser av vær.
– Det kommer godt med når vi forbereder oss på andre ting som kan skje, sier han.
Rådgiver Jon Even Myre opplever at kommunen satser på beredskap.
Anne M. Odland
ROS-analysen i Kinn inneholder 28 potensielle uønskede hendelser, og kommunen har planer for blant annet naturkatastrofer og ulykker, brann, bortfall av digital infrastruktur, smitte gjennom mat og vann.
Da Statsforvalteren i Vestland førte tilsyn med beredskapsplikt og helseberedskap i fire kommuner i fjor, var Kinn den eneste kommunen hvor det ikke ble avdekket avvik.
– Planene er skrevet ut i papirutgaver. Det er også tiltakskort for ulike situasjoner. De beskriver steg for steg hva som skal gjøres, hvem som skal varsles og hvem som skal mobiliseres til å komme på jobb, bekrefter Myre.
Det meste er tenkt på, men det er ikke utarbeidet et scenario for krig, påpeker Statsforvalteren i tilsynsrapport fra 2025.
– Det er noe vi vil ta med ved neste revisjon, sier beredskapsrådgiver Myre og legger til at mange av hendelsene i ROS-analysen kan oppstå som følge av krig, som strømbrudd og mangel på varer.
– Konsekvensene er vi derfor forberedt på, sier han.
Krav til beredskap
• Kommunen skal være i stand til å gi nødvendig helse- og omsorgstjenester og sosiale tjenester under krig, kriser og katastrofer, ifølge Helseberedskapsloven.
• Kommuner skal ha en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) og må planlegge for drift i en krisesituasjon.
• Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ikke beredskapsråd spesifikt rettet mot virksomheter. Ansvaret for planlegging ligger hos hver kommune eller relevant statlig myndighet.
• Råd om egenberedskap finner du på dsb.no/sikkerhverdag.
Kilde: Lovdata og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Har lommelykter og tepper
Tanja Løvseth er vernepleier og avdelingsleder i et boligkompleks med 12 leiligheter for personer med utviklingshemming.
Hun forteller at beboerne har tepper og lommelykter i leilighetene og at de vet hva de skal gjøre når det varsles kraftig uvær.
Tanja Løvseth er avdelingsleder i et boligkompleks med 12 leiligheter for personer med utviklingshemming.
Anne M. Odland
– Vær og vind har vi hatt mye av opp gjennom årene! Hvis været slår ut strømmen, vet vi hvor vi skal være, sier Løvseth.
Når det varsles stygt vær, skriver Løvseth ut medisinlister, arbeidsplaner og oversikt over personell på papir. Den som har ansvarsvakt skal kalle inn mannskap, alt etter hvor folk bor og om det er mulig å komme fram på stengte veier.
– I slike situasjoner kan ansatte bytte arbeidssted og steppe inn for hverandre. Dette har vi erfaring med, sier hun.
Selv har hun lang vei til jobb og har opplevd å ikke komme fram på grunn av ras. Da byttet hun arbeidssted.
Kommunen har avtale med skyssbåtselskap, som kan frakte personell i båt, dersom veier og bruer blir stengt.
Kinn kommune har mye sjøtrafikk langs kysten og mellom øyene.
Anne M. Odland
– Kan kunnskapen overføres til en situasjon med krig?
– Ja, men med dagens sikkerhetspolitiske utvikling, mener jeg vi må forberede oss enda bedre på kriser. Vi skal i gang med å hjelpe beboerne med å handle inn tørrmat, så alle har et lager i leilighetene sine, sier Løvseth.
Det finnes også en plan for hvilke beboere som kan flytte til pårørende og hvem som skal til annen institusjon, hvis de må stenge.
Trening fra pandemien
Linn Einebærholm er tjenesteleder i miljøtjenesten, som bemanner boliger for personer med utviklingshemming. Hun sier de fikk god trening i beredskapsarbeid under pandemien. Hun mener det kan overføres til mange situasjoner.
– Vi vet for eksempel godt hva vi må gjøre når mange tilsette blir syke, sier hun.
Beredskapsplanene i helse- og omsorgstjenestene handler om hvordan de kan tilby tjenester i en situasjon hvor de mangler ressurser og personell. Linn Einebærholm (t.v) og Tanja Løvseth jobber i miljøtjenesten for mennesker med utviklingshemming.
Anne M. Odland
– Hva er du mest redd for at skal skje?
– Langvarig strømbrudd og at det skal bli vanskelig å utveksle informasjon. Hvis mange uforutsette ting inntreffer samtidig, kan det bli krevende, sier hun.
Beredskapsrådgiver Jon Even Myre mener man kan forberede seg godt i de kommunale tjenestene ved å snakke om hvordan man vil håndtere ulike situasjoner.
– Jeg vil slå et slag for den enkle diskusjonen. Opplæring i beredskap må drives smart og effektivt. Snakk om beredskap i personalmøter, sier han.
Har vann til sårbare abonnenter
Beboerne i omsorgsboligene har ikke vanndunker i leilighetene. I en krise vil kommuneledelsen koordinere hvem som trenger vannforsyning. Det finnes oversikt over hvem som er sårbare abonnenter.
– At man skal ha alt utstyr i en kasse på et rom, det er ikke sånn vi skal tenke, men vi må ha oversikt over hvor det er, sier han.
– Er det noe du er spesielt redd for?
– Jeg tenker på hvor kritisk det kan bli med mangel på legemidler, som insulin, men det er noe som må håndteres på statlig nivå.
– Definerer du mangel på personell i velferdstjenester som en risiko?
– Det er en krypende krise. Demografiske endringer gjør at det kan bli utfordring å få tak i personell. Men kommunen har gode tiltak, som å tilby og legge til rette for utdanning innen helsefag, sier Myre.
Han påpeker at kommunen er avhengig av å samarbeide med organisasjoner som Røde Kors og Sanitetskvinnene, men at det er vanskeligere enn før å rekruttere frivillige.
Han mener kommunen også fikk trening i å håndtere et stort antall ukrainske flyktninger til kommunen. Det la press på mange av velferdstjenestene.
– Det var ikke en akutt hendelse, men en krise som utviklet seg, sier han.
– Gamle planer
Fylkesberedskapssjef i Vestland, Haavard Stensvand bekrefter at flere kommuner ikke har gode nok beredskapsplaner for helse- og omsorgstjenester. Det ble avdekket ved Statsforvalterens tilsyn med kommunal beredskapsplikt og helseberedskap i 2024.
– Hva er problemet i kommunene som har avvik?
– Det kan være at planene er gamle og utdaterte. Noen kommuner mangler risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) eller har analyser som ikke dekker det de skal. Kommunene må ha tenkt gjennom hvordan de skal opprettholde tjenester i krise, sier han.
I tilsynene undersøker statsforvalter om det er systemer som sikrer at kommunen kan levere tjenestene de skal.
– Det grunnleggende kravet er klart: At man skal levere tjenester under en krise. Her må kommuner gjøre selvstendige vurderinger, sier Stensvand.
Flere saker
Moa Nyamwathi Lønning har forsket på "oktoberbarna" som forsvant.
Ingun A. Mæhlum
Hun har fulgt unge menn som flyktet fra Skandinavia: – De opplever å ha mistet mye
ENIGHET: LO Stat-leder ELisabeth Steen (t.v.), statsråd Karianne Tung og riksmekler Mats W. Ruland kunne glede seg over å ha unngått streik i staten.
Kjersti Binh Hegna
Jobber du i staten? Sjekk hvor mye du får i lønnsøkning
Brian Cliff Olguin
Unngikk streik: Dette er de nye lønnstilleggene for kommuneansatte
Jan Aarskog er virksomhetstillitsvalgt i Bufetat for FO er glad for rapporter som Barnevernsbarometeret fordi det hjelper dem til å bli bedre.
Skjalg Bøhmer Vold
To av tre barnevernsledere er misfornøyde med hjelpen fra staten: – Ikke overrasket
Marianne Solberg er med i mekling for FO. Her fra en tidligere streikemarkering på Youngstorget.
Øystein Windstad
Disse sosialarbeiderne kan bli tatt ut i streik
Hanna Skotheim