JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil du bruke musikk i jobben? Her er ekspertens seks tips

Det er flere enkle grep du kan gjøre for å komme i gang med musikk på jobben, ifølge musikkterapeut Sunniva Molvær Ihlhaug.

Privat/Colourbox

simen@lomedia.no

– Kunst og kultur er unikt. Det kan binde mennesker sammen på tvers av funksjonsnivå, sier Sunniva Molvær Ihlhaug.

Hun er fagansvarlig ved Dissimilis kompetansesenter og er utdannet musikkterapeut.

Dissimilis er en paraplyorganisasjon med 129 band og artister, og et nasjonalt kompetansesenter der målgruppa er personer med utviklingshemming som driver med musikk, teater og dans.

Kompetansesenteret gir veiledning og kurs, men bandene i Dissilimis drives ofte av kulturskoler, frivillige organisasjoner eller ildsjeler, som for eksempel vernepleier Sju Aslak Jensen i Bodø.

– Handler ikke om å prestere

Ihlhaug mener du ikke trenger en universitetsgrad for å bruke musikk i jobben.

– Vi kan se på musikalitet som en kommunikativ egenskap som vi alle er født med. Det finnes forskning som viser at kommunikasjonen mellom spedbarn og omsorgspersonen har musikalske trekk, sier hun.

Hun tror at ansatte fort kan tenke at de må prestere når de skal bruke musikk i jobben.

Men Ihlhaug mener at den naturlige sangstemmen kan være et godt utgangspunkt for å begynne å bruke mer musikk i arbeidet med mennesker.

– Du må slippe tanken om at det å synge handler om å være flink. Sang er så grunnleggende for et menneske. Hvis du synger for det lille barnet ditt, tenker du sjelden på at du må synge perfekt teknisk, sier musikkterapeuten.

Hvis du er vernepleier og vil bruke musikk i jobben med mennesker med utviklingshemming, har musikkterapeuten noen tips.

Her er Sunniva Molvær Ihlhaugs seks tips

1. Det enkleste og mest naturlige er å synge. Syng med stemmen du har.

2. Tenk på musikk som en måte å uttrykke seg på, framfor at du skal prestere teknisk perfekt.

3. Hold det enkelt, slik at mestringen kommer raskt. Det finnes en rekke låter med kun tre eller fire akkorder. Bestem repertoaret sammen med dem som skal spille.

4. Bruk gjerne fargekoder på instrumentene, slik at de ulike tonene har forskjellig farge. Da kan dere følge en akkordrekke ved hjelp av fargenotasjon når dere spiller sammen. Dette egner seg spesielt godt for piano, gitar og bass.

5. Du kan fjerne noen av strengene på gitaren eller bassen. Det er mye lettere å spille med én streng. Kan brukes i kombinasjon med fargenotasjon.

6. Del opp trommesettet i to eller tre. Det kan være komplisert for en person å spille et helt trommesett alene.