Danske sosialarbeidere får lønnsløft av regjeringen
Den danske regjeringen legger den nordiske modellen vekk, og blar opp 3 milliarder danske kroner for å øke lønna til fire grupper ansatte i offentlig sektor.
Helse- og sosialarbeidere, sykepleiere, pedagoger og fengselsbetjenter får i snitt 2.500 danske kroner mer i måneden med regjeringens forslag, varslet statsminister Mette Fredriksen.
Mega
Det var lørdag kveld at Danmarks statsminister Mette Fredriksen i et intervju med dansk TV 2 varslet at den danske regjeringen vil øke lønna til det de mener er fire nøkkelgrupper ansatte i offentlig sektor:
Sykepleiere, pedagoger, fengselsbetjenter og helse- og sosialarbeidere skal alle gå opp i snitt rundt 2.500 danske kroner i måneden i lønn med regjeringens forslag, varslet statsministeren.
Regjeringen står klare til å smøre høstens lønnsoppgjør med 3 milliarder kroner for å sikre lønnsutviklingen til disse fire gruppene,
– Vi ser at det har blitt vanskeligere å tiltrekke seg og beholde medarbeidere i enkelte yrker. Det gjelder blant annet helse- og sosialarbeidere, sykepleiere, pedagoger og ansatte i kriminalomsorgen, sier Fredriksen til dansk TV 2.
Jubel og skuffelse
Hun anslår at omtrent 200.000 danske offentlige ansatte vil omfattes av løftet om økt lønn.
– Regjeringen har sett på hvor velferdssamfunnet går opp i limingen, og vi ser at det er noen yrker vi som samfunn har behov å rette en særlig takk til, sier Fredriksen.
Forslaget møter umiddelbar jubel hos danske enkelte fagforeninger.
– For oss betyr det mye at vi ser en positiv lønnsutvikling. Av historiske grunner ligger vi nederst i lønnshierarkiet, sånn at det i dag ikke lønner seg å ta en pedagogutdannelse, sier Elisa Rimpler, leder i pedagogenes fagforening BUPL til Danmarks Radio.
At regjeringen peker ut fire grupper de mener skal tilgodeses i lønnsoppgjøret tas derimot ikke så godt imot blant de gruppene offentlig ansatte som ikke har fått signaler om noen lønnsøkning på fellesskapets regning.
Blant annet politifolk, lærere og ambulansearbeidere er svært skuffet over å ikke stå på Fredriksens liste.
– Jeg ønsker ikke å sette ulike yrkesgrupper opp mot hverandre, men jeg vil si veldig tydelig at vi er skuffet over å ikke være med her, sier Heino Kegel, leder for Politiforbundet med knappe 12.000 medlemmer til Danmarks radio.
– Banne i kirka
Danskene har, i likhet med Norge, ikke lønninger som er politisk bestemt, men framforhandlet av partene i arbeidslivet.
Akkurat hvordan det skal løses i praksis er fortsatt uavklart, men Mette Fredriksen sier til avisa Politiken at de vil innkalle partene i offentlig sektor til et snarlig møte for å finne ut hvordan lønnsoppgjøret vil bli.
I Norge har tidligere forsøk fra politikere om å gripe inn i lønnsdannelsen for å sikre et bedre oppgjør for enkeltgrupper blitt tatt dårlig imot.
I 2021 tok daværende Frp-leder Siv Jensen til orde for å skrote frontfagsmodellen for å sikre sykepleiere og lærere et skikkelig lønnsløft.
– Utfordringen min går til partene i lønnsoppgjøret, og det vil nok oppleves litt som å banne i kirken. Dette året bør vi gå bort fra frontfagsmodellen for å sikre et ekstra lønnsløft for helsepersonell og lærere, sa Jensen i sin siste tale som partileder til Frps landsstyremøte.
Forslaget ble møtt av sterk motbør av både LO og NHO, som ville ha seg frabedt at politikerne grep inn i lønnsdannelsen.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud