Lønnsoppgjøret i staten:
Alle statsansatte skal få samme sum i kroner, krever LO Stat
– Like kronetillegg gir mest rettferdig fordeling, sier LO Stat-leder Elisabeth Steen. Her er kravene fra LO Stat for årets lønnsoppgjør.
FORHANDLINGER: LO Stat-leder Elisabeth Steen og de andre forhandlingslederne i statsoppgjøret startet forhandlingene torsdag.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
anders@lomedia.no
Torsdag klokka 10 leverte partene i lønnsoppgjøret i staten sine krav. LO Stat-leder Elisabeth Steen vil ha reallønnsøkning for medlemmene:
– Etter flere år med svak lønnsutvikling, må hele laget få et løft, sier hun.
For å få til dette, vil LO Stat har årets lønnstillegg som sentrale, generelle kronetillegg – altså en lik sum til alle.
– All erfaring viser at det er gjennom et størst mulig sentralt tillegg vi oppnår den mest rettferdige fordelingen, sier Steen.
Gjenkjennelige krav
De innledende kravene fra LO Stat ser slik ut:
• LO Stat krever en ramme som gir rom for betydelig reallønnsøkning
• LO Stat krever at hele den disponible rammen fordeles som sentrale, generelle tillegg med virkning fra 1. mai 2025
• De generelle tilleggene må gis som et likt kronetillegg
Steen påpeker at årets forhandlinger kun handler om penger.
I fjor, da det var hovedoppgjør og hele tariffavtalen var oppe til forhandling, ble det mye bråk. Staten ønsket å samle alle de fire hovedsammenslutningene, LO Stat, Unio, YS Stat og Akdemikerne stat, på like tariffavtaler. Det førte til streiker og tre behandlinger i Rikslønnsnemnda.
Dette blir ikke tema i år. Men Steen forventer at staten som arbeidsgiver tenker på helheten også i årets oppgjør.
– LO Stat representerer hele bredden av statsansatte, både de med høy utdanning, lang erfaring og de få som er lavtlønte i staten. Det tar vi hensyn til i våre prioriteringer. Vi mener staten også må tenke helhetlig og ikke legge opp til økende lønnsforskjeller, sier Steen.
Les også: Statsansatte skal få ny lønn. Her er det du trenger å vite
ÅPNING: Personaldirektør Gisle Norheim i staten dokumenterte åpningen av lønnsoppgjøret i staten torsdag.
Ole Palmstrøm
Fordeling avgjør
Frontfagsramma i år er 4,4 prosent, og Steen forventer at de statsansatte får samme lønnsutvikling som samfunnet ellers.
– Det handler om at våre medlemmer skal få bedre råd. Melk og brød koster det samme for alle, men de med lavere og midlere inntekt kjenner dyrtida mest. Vi vil også minke lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, sier hun.
Selv om årets oppgjør bare handler om penger, er hvordan lønnstilleggene utformes avgjørende for hvor bra LO Stat synes oppgjøret blir.
– Djevelen ligger i detaljene. Hvordan vi fordeler disponible midler betyr like mye som størrelsen på ramma, sier Steen.
Flere saker
BRUDD: LO Stat-leder Elisabeth Steen ble ikke enig med staten i forhandlingene, og statsoppgjøret går for deres del til mekling.
Ole Palmstrøm
Statsoppgjøret: LO Stat går til mekling. De tre andre enige med staten
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Brudd i kommuneoppgjøret. Fare for storstreik
Lisbeth Norshus fra FO Oslo er fornøyd.
Hanna Skotheim
Minst 20.100 kroner mer til ansatte i Oslo kommune
Marit Isaksen skal lede FOs delegasjon på LO-kongressen neste uke.
Hanna Skotheim
Jørn Eggum trekker seg: – Et klokt valg, mener FO
FOs Katrine Haugland Martinsen forteller at hun har et sterkt engasjement for fagbevegelsen og de samfunnspolitiske områdene.
Jan-Erik Østlie
Kathrine kan bli første sosionom i LO-ledelsen
Colourbox