JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO-lederen forsvarer at det ikke blir streik i staten: – Lite sannsynlig å nå fram

Tre av fire i LO Stat stemte nei til lønnsoppgjøret. Men det blir ikke streik. Det skaper reaksjoner.
– Jeg skal ikke svare på vegne av enkeltmedlemmer, men samlet sett tror jeg våre medlemmer er fornøyde med at vi ikke gikk ut i streik inn i sommerferien, sier FO-leder Marianne Solberg.

– Jeg skal ikke svare på vegne av enkeltmedlemmer, men samlet sett tror jeg våre medlemmer er fornøyde med at vi ikke gikk ut i streik inn i sommerferien, sier FO-leder Marianne Solberg.

Skjalg Bøhmer Vold

simen@lomedia.no

anders@lomedia.no

– Når det ikke blir streik med et slikt flertall mener vi at medlemsdemokratiet settes til side. Vi kan selvfølgelig ikke gå inn i et nytt hovedoppgjør i samme situasjon, sier forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok. 

NTL er det største forbundet i LO Stat. De oppfordret medlemmene sine til å stemme nei til oppgjøret.

I pressemeldingen karakteriserer NTL avgjørelsen «udemokratisk og hårreisende».

LO Stats medlemmer stemte nei til lønnsoppgjøret

To muligheter

FO (Fellesorganisasjonen) oppfordret sine medlemmer til å stemme ja til forslaget. De ønsket ikke å gå ut i streik.

FO-leder Marianne Solberg er ikke enig med Barsok i at det er en udemokratisk avgjørelse av styret i LO Stat.

Solberg kaller det et ansvarlig vedtak.

– Vi har sendt ut avtalen på uravstemning og den har blitt stemt ned av medlemmene. Da har vi forkasta den avtalen, sier hun.

Solberg forteller at LO Stat hadde to muligheter etter medlemmenes klare nei: Enten gå til streik eller be om frivillig lønnsnemnd.

– Store kostnader

Solberg er klar på at hun mener de gjorde det riktige.

– Vi er i en veldig spesiell situasjon i staten i år. Det har vært to streiker i staten, og begge ble avblåst i tvungen lønnsnemnd. Vår vurdering var at det er lite sannsynlig for oss å nå fram i en tredje streik, sier Solberg.

Hun mener det ville vært å holde medlemmene for narr.

– Det ville hatt store kostnader for både tillitsvalgte, medlemmer og samfunnet uten noen gevinst i den andre enden, mener Solberg.

– Støtte fra medlemmene

Hun forteller at det er vanskelig å ha klare forventninger til hva en nemnd kan få på plass. Men en ting er FO-lederen klar på: De må få gjennom én avtale i staten.

– Et annet utfall vil være katastrofalt, sier hun.

To tredjedeler av LO Stats medlemmer stemte nei til resultatet. Marianne Solberg vil ikke si hvor stor andel som stemte ja og nei i FO.

– Det jeg kan si er at vi har fått støtte fra vår medlemsmasse, sier hun.

– Tror du FOs medlemmer er fornøyd med at dere valgte frivillig lønnsnemnd framfor streik?

– Jeg skal ikke svare på vegne av enkeltmedlemmer, men samlet sett tror jeg våre medlemmer er fornøyde med at vi ikke gikk ut i streik inn i sommerferien.