JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesorganisasjonen 30 år

FO-veteran advarer: – Lett å bli fascinert av å være en del av makta

Sosialarbeidere skal være radikale og kritiske, mener Oddrun Remvik (72). Hun var første leder i Fellesorganisasjonen.
Oddrun Remvik (72) liker at Fellesorganisasjonen er av de mest radikale forbundene i LO. Hun var første FO-leder.

Oddrun Remvik (72) liker at Fellesorganisasjonen er av de mest radikale forbundene i LO. Hun var første FO-leder.

Øystein Helmikstøl

oystein.helmikstol@lomedia.no

Hun kommer fra kjæresten på Ullern i Oslo vest og vil møtes på Youngstorget. Der har hun holdt to 1. mai-taler.

Det røde Palestina-skjerfet rundt halsen hennes er godt synlig. Det skal vi komme tilbake til.

Kritisk til makta

Siden hun var den første lederen i Fellesorganisasjonen, har dette LO-forbundet vokst fra å være «et bitte lite forbund» til snart 36 000 medlemmer.

Oddrun Remvik (72) var nestleder i Norsk sosionomforbund, da de slo seg sammen med Norsk barnevernpedagogforbund og Norsk vernepleierforbund i 1992. De tre ble til FO (Fellesorganisasjonen).

– Det var rett å samle de tre forbundene til ett. Jeg var aldri i tvil, selv om det i mitt forbund var mange som var imot. Vi fikk nei i uravstemningen, men det løste seg.

Remvik ledet FO i ti år. Hun hadde ikke trodd at de skulle bli så store. Forbundet har vært «gode på å synliggjøre at det er behov for våre yrkesgrupper», mener hun.

Forbundet har ifølge Remvik blitt en bedre pådriver i helse- og sosialpolitikken i løpet av de tretti årene.

– Før måtte vi krangle oss til representasjon i ulike utvalg. Nå er det en selvfølge at vi er med.

Da Remvik ledet FO, var forbundet ofte i opposisjon til LO, forteller hun. For eksempel i EU-kampen, der «FO var pådriver i kampen for at den ekstraordinære LO-kongressen skulle si nei».

– Vi har også alltid vært imot det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet.

At statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet skal holde hilsningstale på landsmøtet, imponerer ikke Remvik.

– Vi må ikke la oss blende av det. Husk at vi skal være kritiske til makta, vi må kreve handling, når flere og flere ikke har nok penger til mat, må de få mer penger.

Hun kommer også med dette rådet til delegatene på landsmøtet:

– Vi må huske på at vi jobber med fattige, utenforskap og de mest utsatte gruppene i velferdsstaten. Dette forplikter. Det er en løsning på de fattiges problem, det er mer penger.

Mannlig leder?

Mimmi Kvisvik er den som har sittet lengst som forbundsleder, to år mer enn Remvik. Nå går Kvisvik av, og inn kommer nestleder Marianne Solberg.

Fem ledere, alle kvinner. Det har Oddrun Remvik sansen for.

– Hadde det ikke snart vært på tide med en mannlig leder?

– Det er nok av menn i lederyrker. Jeg har aldri vært for å kvotere inn menn. Når det bare har vært kvinnelige ledere, er det vel fordi valgkomiteene ikke har funnet menn som er dyktige nok, svarer Remvik.

«Stakkars mann»

Unge menn ser ut til å vende ryggen til venstresida.

Fellesorganisasjonen er en feministisk organisasjon, står det i prinsipprogrammet. 80 prosent av medlemmene er kvinner.

Bakgrunn: Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram

«Det er på høy tid å rette et sterkere søkelys på menns helse og andre utfordringer som menn sliter med. Det er både farlig og ensomt å være mann, statistisk sett». Det skrev Stavanger Aftenblad nylig i en lederartikkel som avisen kalte «Stakkars mann».

Selv har Oddrun Remvik vært kvinnepolitisk leder i SV, aktiv i Norsk Kvinnesaksforening og styremedlem i Norges kvinnelobby, en paraplyorganisasjon for kvinnebevegelsen.

– Er det på høy tid at FO retter oppmerksomheten mer mot gutter og menns utfordringer?

– Menn i dagens samfunn er ikke en svak gruppe, jeg tror ikke på at det er så dårlig stelt med dem. De fleste som blir drept i partnervold, er kvinner. De fleste som blir drept hjemme, er kvinner, svarer Remvik.

Hun ser at gutter kan slite på skolen, derfor vil hun ha flere FO-ere inn i skolen.

– Det kan være en måte for FO å ivareta gutter og unge menn på.

– Men kan ordlyden i prinsipprogrammet om at FO er en feministisk organisasjon stå i veien for rekruttering av menn?

– Nei, det tror jeg ikke.

Oddrun Remvik (til venstre) og Turid Lilleheie skrev bok om LO i 2018, der de beskrev trakassering, fyll og sexkjøp. Lilleheie var leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL) fra 1998 til 2010, mens Remvik ledet FO fra 1992 til 2002.

Oddrun Remvik (til venstre) og Turid Lilleheie skrev bok om LO i 2018, der de beskrev trakassering, fyll og sexkjøp. Lilleheie var leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL) fra 1998 til 2010, mens Remvik ledet FO fra 1992 til 2002.

Eirik Dahl Viggen

Dette er Remviks råd til den nye FO-lederen, for å rekruttere flere menn til forbundet:

– Få opp lønna, og hev statusen på yrkene til medlemmene. Da vil flere menn bli sosialarbeidere. Det handler om penger og status.

Fra nå av: Tre kjønn

Det er 200 delegater på landsmøtet i år. Det er 143 kvinner og 56 menn.

Det er én delegat som ikke definerer seg som kvinne eller mann (benytter hen). FO opplyser til Fontene at tallene baserer seg på navn, med ett unntak, og ikke hva hver enkelt definerer seg som.

«Alle mennesker har rett til å definere seg selv. FO støtter innføringen av et tredje juridisk kjønn». Det kommer inn i det nye prinsipprogrammet, hvis det blir vedtatt på landsmøtet denne uka.

Forslaget får støtte fra FOs første leder.

– Jeg vet at feminister krangler veldig om dette.

Et foredrag har satt spor i Oddrun Remvik:

– Foredragsholderen sa at vi sosialarbeidere ikke må være så opptatt av det vi har mellom beina. Jeg er ikke så opptatt av om folk definerer seg som mann eller kvinne, eller en mellomting.

– Hvis jeg føler meg som kvinne i morgen, så er jeg det?

– Ja. Men når det gjelder å skifte kjønn gjennom operasjon, er det viktig at man ikke går for fort fram.

Det finnes viktigere saker å kjempe for enn kampen for/mot flere kjønn, mener Remvik. Hun nevner selvbestemt abort, likelønn og internasjonal solidaritet.

– Da krangling om kjønn splitta 8. mars-komiteen i Oslo, ble jeg så forbanna at jeg ikke gikk i toget.

Møtte «Yasir»

Nå må vi snakke om Palestina-skjerfet. Hun har to andre hjemme.

Ett av Oddrun Remviks største øyeblikk som FO-leder, forteller hun, var da hun møtte den palestinske lederen Yasir Arafat. Det skjedde i 1993.

– Han var i eksil langt inne i skogene i Tunis. Vi kjørte gjennom flere sjekkpunkter, før vi kom dit Yasir var.

Remvik var starstruck, forteller hun.

Arafat er omstridt. Han er blitt sett på som både terrorist og som frigjøringshelt.

I 1994 fikk han Nobels fredspris, sammen med israelerne Shimon Peres og Yitzhak Rabin.

På de to siste LO-kongressene har det vært strid om Israel-uttalelser. I fjor gikk delegatene inn for full boikott av landet, i strid med LO-ledelsens syn.

Leder Mimmi Kvisvik i FO var blant dem som gikk inn for full boikott. Professor Torkel Brekke mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder.

Oddrun Remvik står på FOs linje her.

– Jeg er glad for at FO er av de mest radikale forbundene i LO, sier Remvik.

Hun tok fram Palestina-skjerfet igjen etter den 7. oktober.

– Da Israel begynte bombingen av Gaza begynte jeg å gå med skjerfet mitt igjen. Det var helt naturlig, jeg har støttet Palestina gjennom mange år.

På FO-landsmøtet denne uka skal delegatene stemme over en uttalelse om solidaritet med det palestinske folket.

«Fagbevegelsens solidaritet må være grenseløs», heter det i forslaget til uttalelse. Hamas er ikke nevnt. Forslaget ble skrevet før Hamas massakrerte sivile i Israel 7. oktober.

FO jobber i skrivende stund med en ny uttalelse som skal legges fram på landsmøtet, opplyser FO-leder Mimmi Kvisvik til Fontene.

Remvik sier at hun «selvsagt» er for at FO går for en uttalelse som også sier noe om angrepene på sivile i Israel.

– Vi må ta avstand fra det Hamas gjorde. Og så må vi ta standpunkt for Palestina som har vært undertrykket i alle fall siden 1948. Det har ikke Israel.

Hun synes det er «kjempebra at FO har vært de mest radikale i denne saken». 

Venner igjen

Oddrun Remvik vil at Fellesorganisasjonen skal kjempe for at fagbevegelsen kutter båndene til Arbeiderpartiet. Men hun vil at forbundet skal være en del av LO.

– Selv fikk jeg ikke komme inn i de innerste sirklene i LO. Jeg var SV-er, i likhet med de to neste FO-lederne. Jeg aner ikke hvor Mimmi Kvisvik står politisk.

Oddrun Remvik har ikke alltid hatt et godt forhold til Gerd Liv Valla (til høyre), som en periode var LO-leder. Nå er de venner igjen, ifølge Remvik.

Oddrun Remvik har ikke alltid hatt et godt forhold til Gerd Liv Valla (til høyre), som en periode var LO-leder. Nå er de venner igjen, ifølge Remvik.

Arbeiderbeveggelsens arkiv

Kvisvik ønsker ikke å opplyse til Fontene om hva hun stemmer eller om hun er medlem i et politisk parti.

Marianne Solberg er påtroppende FO-leder. Hun er nå medlem av Arbeiderpartiet, men opplyser til Fontene at hun «pendler politisk mellom Ap og SV».

Av LO-ledere hadde Remvik et bedre forhold til Yngve Hågensen enn til Gerd-Liv Valla. Hågensen var ifølge Remvik alltid kamerat, til tross for uenigheter. Han gjorde LO større, mener den tidligere FO-lederen.

Hågensen døde i juni.

Etter minnesamværet gikk Remvik og Gerd-Liv Valla ut og drakk vin sammen og snakket om Yngve, forteller Remvik.

– Gerd Liv og jeg er venner igjen nå, smiler hun.

Ti år framover

Om ti år står Marianne Solberg på landsmøtet og jubler over at forbundet endelig har fått til likelønn, tror Oddrun Remvik. Eller, hun håper det.

– Og hva bør FO jobbe med de neste ti årene?

– Vi må fortsette å kjempe mot fattigdom og for de mest utsatte gruppene, samtidig som vi skal føre egen lønnskamp.

Yngve Hågensen gjorde LO større, mener første leder i Fellesorganisasjonen, Oddrun Remvik.

Yngve Hågensen gjorde LO større, mener første leder i Fellesorganisasjonen, Oddrun Remvik.

Fontene

– Vi må fortsette å kjempe mot fattigdom og for de mest utsatte gruppene, samtidig som vi skal føre egen lønnskamp.

Oddrun Remvik, første FO-leder