Debatt:
Takk til Anonyme fosterforeldre!
65 prosent av dagens fosterforeldre vil ikke anbefale oppdraget videre. Samtidig står over 200 barn står i kø for et trygt hjem.
Fosterhjemsundersøkelsen viser at mange fosterforeldre opplever at de ikke får nok kompetansepåfyll, skriver Tone Granaas, generalsekretær Norsk Fosterhjemsforening.
John Petter Reinertsen/Norsk Fosterhjemsforening
Saken oppsummert
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Vi takker Anonyme fosterforeldre for at de setter søkelyset på fosterhjemsomsorgens mangler, og for at de foreslår tiltak til forbedringer i Fontene 16.9.24.
De fire faktapunktene om fosterforeldres manglende rettigheter som beskrives i kronikken, stiller vi oss bak. Dette er også noen av våre kampsaker, som vi jobber videre med for å bedre.
Vi har stor forståelse for Anonyme fosterforeldres ønske om å delta på den årlige Fosterhjemskonferansen uten å gå i økonomisk tap. Dette er bare et eksempel av mange på at fosterforeldre taper økonomisk på å påta seg det viktige samfunnsoppdraget. Å ikke få tilgang til avgjørende kompetansepåfyll i et av landets viktigste samfunnsoppdrag, bør unngås. Mange av våre medlemmer tar seg fri fra jobb uten lønn, for å delta digital eller fysisk på Fosterhjemskonferansen hvert år.
Anonyme fosterforeldre skriver: «Vi har søkt det offentlige om å få dekket kostnadene til deltakelse på konferansen i flere år, og svaret er negativt hver gang. Årsaken er visst økonomi, men de fleste deltakerne på konferansen er vel også betalt av et offentlig budsjett. Hvorfor inkluderes ikke fosterforeldrene?»
Alle medlemmer i Norsk Fosterhjemsforening har gratis digital deltakelse på den årlige Fosterhjemskonferansen som en av våre medlemsfordeler. Fosterforeldre trenger inspirasjon. motivasjon og kompetansepåfyll til å greie å stå i oppdraget.
65 prosent av dagens fosterforeldre opplyser at systemet rundt barnet er for tøft, og at de derfor vil ikke anbefale oppdraget videre. Dermed består fosterhjemskrisen; over 200 barn står i kø for et trygt hjem.
Fosterhjemsundersøkelsen viser at mange fosterforeldre opplever at de ikke får nok kompetansepåfyll. En enkel måte å løse det på, vil være å dekke tapt arbeidsfortjeneste på den årlige Fosterhjemskonferansen. Det er den frivillige organisasjonen Norsk Fosterhjemsforening som arrangerer den viktigste fagkonferansen på feltet. Vi byr på gratis digital deltakelse til våre medlemmer.
Neste år håper vi myndighetene spanderer tapt arbeidsfortjeneste for alle fosterforeldrene som vil delta på konferansen. Det vil bidra til flere motiverte fosterforeldre som vil evne å stå lenger i oppdraget. Til det beste for barna.
Flere saker
Ruth Allen håper framtidas velferdstjenester utformes og organiseres med tanke på å skape og opprettholde familie- og vennskapsbånd.
Hanna Skotheim
– Sosialarbeidere bør bidra til sterkere bånd mellom generasjonene
Maria Sotkajærvi begynte å jobbe ved Alta ungdomssenter i høst.
Anne M. Odland
Ny arbeidstid fikk mange til å søke seg til akuttinstitusjon i Alta
– Våre tiltak vil koste ca. en halv milliard, det er en tjuendedels fregatt. Og det er veldig dyrt å ikke se disse barna, sa Knut Storberget da han la fram ekspertgruppas tiltak.
Cornelius Poppe/NTB
– Disse barna fortjener ikke en lettvint debatt om strengere straff
Maria Flottorp, nestleder ved Stiftelsen Renavågen, var blant dem som demonstrerte mot en «rasering av rusfeltet» i fjor høst.
Hanna Skotheim
Går til sak mot Helse Sør-Øst: – Vi har vært fortvila lenge
Sosionom Anniken Bergli føler seg tryggere på jobb.
Simen Aker Grimsrud
Nav-ansatte Anniken føler seg tryggere bak glassveggen
Julie Ødegård og Julian Schikora vil ha mer praksis mens de studerer sosialt arbeid. Det et er grunnen til at de engasjerer seg i BUS.
Anne M. Odland