JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TENKER PÅ JOBBEN: 38 prosent oppgir at de har søvnplager relatert til jobben de har

TENKER PÅ JOBBEN: 38 prosent oppgir at de har søvnplager relatert til jobben de har

colourbox.com

I disse yrkesgruppene sover de dårligst

Ufaglærte, skiftarbeidere og helse- og sosialarbeidere har langt mer søvnproblemer enn folk i andre yrkesgrupper. Se hele lista her.
06.06.2017
10:59
21.08.2023 17:14

anne.siri@lomedia.no

Rundt 30 prosent av alle yrkesaktive i Norge oppgir søvnvansker i løpet av siste måned. 38 prosent av disse rapporterer at plagene helt eller delvis skyldes jobben de har. Til sammen utgjør det 280 000 yrkesaktive.

Psykososiale belastninger i arbeidsmiljøet er en viktig årsak. Og dem går det an å endre, viser ny forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Søvnproblemer er blant annet utbredt i helse-, omsorgs- og sosialsektoren (se oversikt over yrker nederst i artikkelen).

Årsaker kan være:

• Høye emosjonelle krav

• Rollekonflikter

• Ubalanse mellom arbeidsinnsats og belønning, som lønn og anerkjennelse

• Skiftarbeid

Videre er søvnproblemer i yrkesbefolkningen mer utbredt blant kvinner, enslige foreldre og røykere, samt yrkesaktive med kroniske helseproblemer, viser STAMI-rapporten.

Skvis mellom jobb og familie

Menns og kvinners søvn påvirkes forskjellig, viser studien. Menns søvnproblemer øker med høye emosjonelle krav, lav sosial støtte, ubalanse mellom innsats og belønning, samt vold og trusler om vold. For kvinner er det rollekonflikt og ubalanse mellom krav på jobben og forpliktelser i familien som gir søvnløshet.

Forskerne undersøkte om søvnen ble bedre av å redusere disse belastningene. Svaret var ja for begge kjønn.

Søvn er den viktigste restitusjonen for oss mennesker, og er nært knyttet til både livskvalitet og mestring, fastslår forskningen. Ulike søvnforstyrrelser er i seg selv uønsket, men det kan også føre til ulike typer sykdom, arbeidsskader, sykefravær og uføretrygd.

Her har de ansatte størst innflytelse

Forstyrret døgnrytme

At endringer i døgnrytme kan gi søvnproblemer, er ikke nytt. Nattarbeid kan forstyrre søvnmønsteret. Det samme kan kveldsarbeid og arbeid som starter før klokka sju om morgenen.

Resultatene fra studien peker også på at arbeidsmiljøet kan gi søvnproblemer som igjen øker sannsynligheten for å oppleve det psykososiale arbeidsmiljøet som belastende.

– Ledere oppgir ubalanse mellom krav på jobben og forpliktelser til familien som et problem. Lavt utdannede pleie- og omsorgsarbeidere forteller om et misforhold mellom arbeidsinnsats og belønning som problematisk, forteller forsker Håkon Johannessen.

Han og kollega Tom Sterud er ansvarlige for STAMI-rapporten.

Uthvilt – mer produktiv

– Det bør være i arbeidsgivers interesse å sørge for at forhold på jobben ikke gir søvnvansker. Uthvilte ansatte er helt klart de mest produktive, Håkon Johannessen.

Det er en god idé å gjøre regelmessige kartlegginger av arbeidsmiljøet for å avdekke problematiske sider. På denne måten kan de også endres, sier forskeren.

– Det finnes en rekke søvnråd som kan hjelpe den enkelte. Hvis årsakene skyldes forhold på jobben, er det best å ta opp problemene med nærmeste leder for å finne løsninger sammen, fastslår Johannessen.

Se hvor mange i ditt yrke som får trene i arbeidstiden

Om studien

Studien er gjort blant et representativt utvalg av yrkesaktive i Norge. 5760 personer ble fulgt. I studien ble det målt egenvurderte søvnproblemer og ti ulike psykososiale faktorer på jobb: Jobbkontroll, rollekonflikt, emosjonelle krav, jobbkrav, belønning, sosial støtte, jobb-familie-forhold, mobbing/trakassering, vold og trusler om vold, og arbeidstidsordninger.

I disse yrkesgruppene er søvnproblemene størst:

• Ufaglærte
• Ansatte i grunnskolesektoren
• Ansatte i helse-, omsorgs- og sosialsektoren.
• Profesjonelle kunstnere
• Industrioperatører
• Kokker og kjøkkenassistenter
• Ledere innen helse og utdanning
• Ledere innen tjenesteyting

06.06.2017
10:59
21.08.2023 17:14

Mye lest