Siv bruker litt ekstra på innvandring
Asylsøkerne blir færre. Regjeringen setter likevel av 1,3 milliarder mer til innvandring og integrering.
FÆRRE KOMMER: Det ligger an til å komme 25 000 nye asylsøkere i år, noe færre enn først antatt. Her fra Haslemoen transittmottak drevet av Norsk Folkehjelp.
Martin Guttormsen Slørdal
Innvandring og integrering vil koste Norge 23,7 milliarder kroner i år. Det er 1,3 milliarder mer enn beregnet sist høst, ifølge revidert nasjonalbudsjett, som finansminister Siv Jensen presenterte onsdag formiddag.
Utgiftene omfatter flyktninger og innvandrere som har oppholdt seg i Norge i mindre enn seks år. Økningen skyldes at det går fortere å bosette flyktningene ute i kommunene, dermed må det raskere på plass integreringstiltak. Regjeringen vil også neste år videreføre kommunenes ekstratilskudd for bosetting av flyktninger, slik at takten opprettholdes i bosettingen.
Norskopplæring og kontantstøttekrav
Regjeringen setter av 385 millioner kroner ekstra til opplæring i norsk språk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Det bevilges også 59 millioner kroner ekstra til tiltak for å få nye innvandrere inn i arbeidslivet.
NYTT KRAV: Om Stortinget godtar det, innføres krav om fem års botid for å få kontantstøtte.
Eirik Dahl Viggen
Kontantstøtten blir også integreringspolitikk. Regjeringen stiller som betingelse at man må ha bodd fem år i Norge for å få utløst støtte. Slik skal det bli mer attraktivt for småbarnsforeldre å delta i arbeidslivet, argumenterer regjeringen.
110 flere plasser for enslige mindreårige asylsøkere
Enslige mindreårige asylsøkere får flere plasser ved statens omsorgssentre. Antall plasser økes med 110 plasser. Det totale tallet blir dermed 850 plasser.
SOS-barnebyer får 3 millioner kroner til prosjektet Våre nye barn, som er tenkt å lage en ny modell for hvordan kommunene bedre kan ta imot, bosette og integrere enslige mindreårige flyktninger.
Flere saker
Hanna Skotheim
På solidaritetsreise med badeender, sigarer og ofringer
Hanna Skotheim
Men hva gjør vi egentlig, hvis noe skjer?
Marit Brox Rognmo er vernepleier i Kirkenes. Hun er vokst opp med at Russland er en god nabo. Derfor synes hun det er vanskelig å se for seg en krig.
Hanna Skotheim
– Folk i sør er nok mer bekymra for krig
Marit Isaksen i FO-ledelsen er spent på hva lederne sier om sin egen hverdag.
Simen Aker Grimsrud
Nå skal mer enn tusen ledere bli spurt: – En unik mulighet
Daglig leder i Kvinnekollektivet Arken, Reidun Wilhelmsen.
Hanna Skotheim
Vant mot Helse Sør-Øst i retten: – En seier med bismak
Colourbox